Ağız bakımı denilince akla diş ağrısı, ağız kokusu ve diş kayıpları gibi problemlerin çözümü gelse de günümüzde diş ve diş etlerine bağlı gülüş estetiği de çok önemli bir yere sahiptir. Çürük dişlerin, diş eti hastalıklarının, diş dizilimindeki çapraşıklıkların, anormal renklenmelerin ve diş kayıplarının sonucunda oluşan estetiksel sorunlar, kişilerin sosyal hayatlarını olumsuz olarak etkileyebilir. Bunun yanı sıra öz güven eksikliklerine neden olarak kişilerin toplum içinde gülmekten çekinmeye başlamasına bile yol açabilir.
Kişi kimi zaman da sağlıklı dişlere sahip olsa da diş ve diş etlerinin orantısızlığı, şekil ya da biçim bozukluklarını estetik anlamda iyileştirmek isteyebilir.
Gülüş tasarımı nedir?
Estetik diş hekimliği denilince akla gelen ilk kavramlardan biri ''gülüş tasarımı''dır. Gülüş tasarımı; çeşitli nedenlerle estetik açıdan görünümü bozulan dişler ve diş etlerinin hastaların yüz şekilleri ve gereksinimleri de göz önünde bulundurularak olabildiğince doğal ve güzel bir görünüme kavuşturulması işlemidir.
Gülüş tasarımı hangi işlemleri içerir?
Öncelikle var olan çürük dişler ve diş eti hastalıkları tedavi edilir, diş temizleme işlemleri uygulanır. Sonrasında ise hastaların ihtiyaçlarına göre işlemler belirlenir. Bu işlemler genellikle; gingivektomi adı verilen diş eti estetiği girişimleri, diş beyazlatma yöntemleri, diş eksikliklerinin implant ve protez uygulamalarıyla telafi edilmesi, porselen lamineler ve kaplamalar, zirkonyum kaplamalar ve ortodontik tedaviler (tel tedavisi) olarak sayılabilirler.
Her hastanın estetik gereksinimleri farklı olacağından yapılacak olan işlemler kişiye özel olarak belirlenir. Bu işlemler belirlenirken hastanın; yüz hatları, cinsiyeti, yaşı ve beklentileri gibi faktörler dikkate alınır.
Gülüş Tasarımı nasıl yapılır?
Hollywood gülüşü olarak da bilinen gülüş tasarımı, çeşitli sebeplerden ötürü kişiyi rahatsız edici bir görüntüye sebebiyet veren nedenleri ortadan kaldırmayı hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Gülüş tasarımı ifadesi, aslında operasyonel diş hekimliği çalışmaları içerisinde yer almayan; diş çekimi ve dolgu tedavisi gibi zarurî tedavi yöntemlerinin dışında genel anlamda estetik görüntü kaygısının tamamlanması sebebiyle organize edilen sürecin genel ifadesidir.
Bu tedavi, diş renklenmeleri, dişlerin şeklindeki bozulmalar ve orantısızlık gibi durumlarda da uygulanabilmektedir. Gülüşteki tasarım sürecinin en önemli aşamaları, hastanın ihtiyaç duyduğu görüntüye ulaşılabilmesi için uzman doktor tarafından gerçekleştirilecek olan muayene sürecidir. Hasta talepleri ve mevcut şartların ortak noktada estetik parametreler etrafında buluşturulması süreci, gülüş tasarımı sürecinin genelini kapsamaktadır.