Ağız bakımı, doğru beslenme ve düzenli diş hekimi kontrollerinden oluşan bir tedavi sürecidir. Amaç tüm dişlerin sağlıklı bir şekilde fonksiyon görmesini, diş etlerin sağlığının ve estetiğinin korumasını, süt dişlerinden daimi dişlere geçiş döneminde dişlerin sıralı bir şekilde düşmesini veya sürmesini sağlamaktır. Bu uygulamaları etkin bir şekilde sürdürebilmek için 6 ayda bir diş hekimi mutlaka muayene etmelidir.
Süt diş dizisi ve bunu izleyen karma diş dizisi, çocuğun büyümesinin en aktif olduğu dönemde gelişir. İlk süt dişi 6.ayda çıkmaya başlar. Değişik grup süt dişleri, belirli dönemlerde düşer ve yerlerini kalıcı yeni dişlere bırakır. Kalıcı dişlerin olması gereken yerlere konumlanabilmesi için bu dönemde diş hekimlerine daha sık kontrole gelinmelidir ve gerekli durumlarda müdahale edilmelidir. Bu durum 12 yaşına kadar sürer. Bu süreçte erken süt dişi kayıpları çene gelişimini etkileyerek estetik ve konuşma bozukluklarına yol açmaktadır. Böyle bir durumda aksatılan diş hekimi kontrolleri ileride daha komplike işlemlerin yapılmasına sebep olmaktadır. Başlangıçta sürme rehberliği dediğimiz basitçe olan koruyucu uygulama yapıldığı takdirde ileride cerrahi işlemler yapılma ihtimalini minimuma indirir veya hiç yapılmasına gerek kalmaz.
Kalıcı dişlere uygulanan tüm tedaviler süt dişlerine de uygulanabilmektedir. Amaç süt dişlerinin düşme zamanı gelene kadar ağızda daimi dişlerin geleceği boşluğunu korumasıdır. İlerleyen dönemde daha zor işlemlerden kurtulmak için hadi diş hekimine…