Bruksizm(diş sıkma); bireyin dişlerini sıktığı, gıcırdattığı veya birbirine bastığı bir durumdur. Bruksizmi olan bireyler uyanıkken dişlerini bilinçsizce sıkabilir veya uyku sırasında dişlerini sıkabilir veya gıcırdatabilir. Çene bozukluklarına, eklem ve şakak bölgesinde ağrılara, baş ağrılarına, dişlerin aşınmasına hatta çürük sebebiyle zayıflamış dişlerin kırılmasına sebep olmaktadır. Dişler aşındıkça çiğneme fonksiyonu azalır, estetik ise bozulmaktadır.
Diş sıkma genetik, stres, psikolojik faktörler veya anatomik faktörler etkili olmaktadır. Bruksizm (diş sıkma) tanısı konan bireylere çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Öncelikle psikolojik faktörler tedavi edilmeye çalışılmalıdır çünkü altta yatan sebep çoğunlukla strestir. Hastanın muayene sonrası ölçü alınarak gece plağı dediğimiz şeffaf plakla tedavi sürecine başlanır. Bu plak dişlerin aşınmasını önlemektedir. Hastanın isteğine göre eş zamanlı çiğneme kaslarına botoks dediğimiz bir tedavi yöntemi yapılabilir. Bireye uygun tedavi yöntemi veya yöntemleri kombine edilerek uygulanabilir.
Bireyin uyku bruksizmi (diş gıcırdatması) olduğunu fark etmesi çeşitli komplikasyonlar gelişene kadar kolay olmayacağı için bruksizmin belirti ve semptomlarını bilmek ve düzenli diş bakımını sürdürmek, bireyin ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir.